Διατάραξη οικιακής ειρήνης – Ποινικολόγος Δικηγόρος.

Η οικιακή ειρήνη ως θεσμός έρχεται να ενισχύσει Συνταγματικώς κατοχυρωμένες αρχές, όπως είναι το άσυλο της κατοικίας και η ελευθερία του ατόμου εντός του ιδιωτικού χώρου.

Ως επακριβώς προκύπτει  από την υπ’αριθμόν 334 διάταξη του ισχύοντος Ποινικού Κώδικα:

  1. «Όποιος εισέρχεται παράνομα ή παραμένει παρά τη θέληση του δικαιούχου στην κατοικία άλλου ή στο χώρο που αυτός χρησιμοποιεί για την εργασία του ή σε χώρο περικλεισμένο που αυτός κατέχει τιμωρείται με φυλάκιση έως δύο έτη ή χρηματική ποινή.
  2. Οι πιο πάνω πράξεις ή πράξεις βίας εναντίον προσώπων ή πραγμάτων, καθώς και πράξεις φθοράς ξένης ιδιοκτησίας, που γίνονται με σκοπό να παρεμποδίσουν την έκδοση και την ελεύθερη κυκλοφορία εφημερίδων ή περιοδικών, καθώς και την ελεύθερη κυκλοφορία βιβλίων, τιμωρούνται με φυλάκιση έως τρία έτη ή χρηματική ποινή.
  3. Για την ποινική δίωξη της πράξης της παραγράφου 1 απαιτείται έγκληση».

Ως προστατευόμενο έννομο αγαθό της παρούσας διάταξης, τίθεται το άσυλο της κατοικίας και κατατείνει ευθέως στη δυνατότητα κάθε ατόμου ώστε να εξουσιάζει σε έναν συγκεκριμένο χώρο όπου διαμένει και διαφυλάσσει τα αγαθά του με απώτερο σκοπό να αισθάνεται ασφαλής σε μια πλήρως ιδιωτική σφαίρα.

Στην ανωτέρω διάταξη, σαφώς διευκρινίζεται πως ως οικία νοείται τόσο η κατοικία, όσο και ο  χώρος που  χρησιμοποιείται  για  εργασία, είτε ο περικλεισμένος χώρος που κατέχεται από κάποιο άτομο. Αναλύοντας τον όρο «κατοικία» προκύπτει πως πρόκειται για την έννοια της φυσικής είτε πραγματικής καταστάσεως, η οποία μπορεί να αφορά ή να αναφέρεται ως κατάλυμα  είτε ως χώρος που χρησιμοποιείται από το άτομο για εγκατάσταση τόσο μόνιμη όσο και προσωρινά. Γενικότερα στην έννοια της κατοικίας συγκαταλέγεται κάθε περιφραγμένος με συγκεκριμένο τρόπο, χώρος, ώστε να μη δύναται ο οποιοσδήποτε να εισέρχεται ελεύθερα σε αυτόν.  Θα πρέπει δε να σημειωθεί πως δεν απαιτείται να πρόκειται για οικοδόμημα, αλλά ακόμη και για ένα εν γένει περιφραγμένο οικόπεδο αλλά και βοηθητικών  χώρων, οι οποίοι εξυπηρετούν την κύρια κατοικία. 

Η τρίτη παράγραφος της ανωτέρω διάταξης επισημαίνει πως όταν ο νόμος απαιτεί έγκληση για την ποινική δίωξη κάποιας αξιόποινης πράξης, το αξιόποινο εξαλείφεται αν ο δικαιούχος δεν υποβάλει την έγκληση μέσα σε τρεις μήνες από την ημέρα που έλαβε γνώση για την πράξη που τελέστηκε και για το πρόσωπο που την τέλεσε ή για έναν από τους συμμέτοχους της.

Η προβλεπόμενη ποινή επί του βασικού αδικήματος είναι φυλάκιση έως δύο έτη είτε χρηματική ποινή (άρα πλαίσιο ποινής από 10 ημέρες έως δύο έτη).  Η υπ’αριθμόν δύο παράγραφος του εν λόγω άρθρου ωστόσο καταγράφει και μια περίσταση ιδιώνυμου εγκλήματος, η οποία τιμωρείται σαφώς βαρύτερα. Έτσι με αυξημένη ποινή φυλάκισης έως τρία έτη είτε χρηματική ποινή τιμωρούνται οι παραπάνω πράξεις όταν σκοπό έχουν να παρεμποδίσουν την έκδοση και την ελεύθερη κυκλοφορία εφημερίδων είτε περιοδικών καθώς και την ελεύθερη κυκλοφορία βιβλίων.

Πάντοτε κατά την εξέταση των απαιτούμενων στοιχείων για την ενδεχόμενη κατάφαση της αξιόποινης συμπεριφοράς, εξετάζονται παράλληλα και οι τυχόν λόγοι άρσης του αδίκου ή του καταλογισμού, οι οποίοι συνίσταται σε επείγουσες περιπτώσεις ή και σε ανωτέρα βία. Τέλος, βασικό στοιχείο της αξιόποινης πράξης είναι και ο δόλος του κατηγορουμένου να τελέσει τη συγκεκριμένη αξιόποινη πράξη και όχι κάποια άλλη πράξη, διότι στην περίπτωση αυτή, θα μπορούσε να γίνει λόγος για άλλο αδίκημα (πχ αυτοδικία) για το οποίο σαφώς θα πρέπει να τηρηθούν οι οικείοι όροι (πχ προθεσμία έγκλησης κ.λπ) άλλως, ο δράστης θα πρέπει να κηρυχθεί υποχρεωτικά αθώος της αποδιδόμενης σε αυτός πράξης της διατάραξης οικιακής ειρήνης.

Το δικηγορικό μας γραφείο, με τη μακροσκελή εμπειρία και διαχείριση ποινικών υποθέσεων κακουργηματικής ή πλημμεληματικής φύσεως, με τους  έμπειρους και εξειδικευμένους συνεργάτες που το πλαισιώνουν και με επικεφαλής την ποινικολόγο Αναστασία Β. Κερχανατζίδου, υπ Διδάκτωρ Ποινικού Δικαίου, αναλαμβάνει υπεύθυνα και αξιόπιστα συναφείς ποινικές υποθέσεις. Στόχος μας είναι η χάραξη μιας σωστής και άρτιας υπερασπιστικής γραμμής προκειμένου να διασφαλιστεί η διαφύλαξη και πιστή τήρηση των δικαιωμάτων του διωκόμενου προσώπου και η αποφυγή άδικων ή άστοχων αποφάσεων σε βάρος του. Ταυτόχρονα, μεριμνούμε και για τη δικαίωση του παθόντος, δια της σύνταξης μηνύσεως – εγκλήσεως για τελεσθέντα σε βάρος του, παριστάμενοι για την υποστήριξη της κατηγορίας και της ενδεχόμενης μελλοντικής διεκδίκησης σχετικής αποζημίωσης.  Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στα τηλέφωνα 210 5155994, 211 0131115, 6959406687 ή στο email: info@kerchanatzidou-law.gr.

 

Επικοινωνήστε μαζί μας τώρα: +30 6959406687