Το επώνυμο ενός προσώπου, αποτελεί στοιχείο της προσωπικότητας του και συνάμα το διακριτό – προσδιοριστικό της ταυτότητας του στοιχείο.

ΤΟ ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Σύμφωνα με το άρθρο 1505 του Αστικού Κώδικα «οι γονείς υποχρεούνται να έχουν προσδιορίσει το επώνυμο των παιδιών τους με κοινή αμετάκλητη δήλωσή τους. Η δήλωση γίνεται πριν το γάμο, είτε σε συμβολαιογράφο είτε στο λειτουργό, ενώπιον του οποίου θα τελεσθεί ο γάμος. Ο λειτουργός οφείλει να ζητήσει την σχετική δήλωση. Το οριζόμενο επώνυμο, κοινό για όλα τα παιδιά, μπορεί να είναι είτε το επώνυμο του ενός από τους γονείς είτε συνδυασμός των επωνύμων τους, που σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να περιλαμβάνει περισσότερα από δύο επώνυμα».

Στην περίπτωση εκείνη, όπου οι γονείς για οποιονδήποτε λόγο δεν δηλώσουν το επώνυμο το οποίο επιθυμούν να λάβουν τα τέκνα τους, τα τέκνα θα λάβουν το επώνυμου του πατέρα τους.

Οι γονείς, μπορούν να επιλέξουν για το τέκνο τους το επώνυμο του πατέρα, ή της μητέρας ή και τα δύο, καθώς και ποιο θα προηγείται στην περίπτωση αυτή. Επισημαίνεται πως δεν μπορούν να καθοριστούν παραπάνω από δύο επώνυμα.

Σε περίπτωση, όπου στο μέλλον αναφανεί η ανάγκη αλλαγής επωνύμου του προσώπου, τότε θα πρέπει να ακολουθηθούν οι κάτωθι διαδικασίες, εφόσον, πάντοτε, συντρέχει το απαραίτητο στοιχείο του σοβαρού λόγου.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Η αλλαγή επωνύμου, δεν εναπόκειται στην ελεύθερη βούληση του προσώπου, αλλά απαιτείται απόφαση του καθ ύλην αρμόδιου κρατικού οργάνου και εφόσον συντρέχουν σοβαροί. Τούτο, καθότι η αλλαγή αυτή,  συγκρούεται με δύο βασικούς πυλώνες. Αρχικώς, την ιδιωτική βούληση και το επώνυμο ως στοιχείο της προσωπικότητας του κάθε ατόμου, που συνιστά το διακριτικό του γνώρισμα σε κάθε κοινωνική του συναναστροφή. Συνακόλουθα, δημιουργεί ασάφεια προς την έννομη τάξη ενόψει της ανάγκης εξασφάλισης και διατήρησης της ασφάλειας των συναλλαγών με την προστασία του δημόσιου συμφέροντος.

Εξ’ αυτού του λόγου η αλλαγή επωνύμου μπορεί να πραγματοποιηθεί για «σοβαρούς» και «εξαιρετικούς» μόνον λόγους, όπως αποτυπώνεται στην υπ’αριθμόν Φ131360/22379/13 Εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών. Τέτοιους λόγους συνιστούν:

  1. Η πλήρης αποκοπή του ατόμου με πάσης φύσεως συναισθηματικό δεσμό με τον γονέα του,
  2. το κακόηχο  του επιθέτου, ήτοι οι περιπτώσεις στις οποίες το επίθετο δύναται  να  προκαλέσει περιφρόνηση σε βάρος του προσώπου που τα φέρει είτε να  παρακωλύει  τις  κοινωνικές συναναστροφές του,
  3. το επώνυμο να  έρχεται σε ευθεία αντιπαράθεση με τους κοινούς περί ηθικής κανόνες προσβάλλοντας τη δημόσια τάξη, είτε συνδέει το άτομο με πρόσωπο που είχε υποπέσει παρελθοντικά σε ποινικά κολάσιμες πράξεις,
  4. όταν τελικός γίνεται παραπομπή σε ξενικό επίθετο είτε είναι εξαιρετικά δυσχερής η προφορά και η γραφή του.

Αρμόδιο πλέον όργανο, να κρίνει τη σοβαρότητα των λόγων για την αλλαγή επωνύμου, είναι ο Δήμος, στις αρμοδιότητες του οποίου προστέθηκε με τις διατάξεις της παρ. 6 του άρθρου 94 του ν. 3852/2010.

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ

α) Πιστοποιητικό περί εγγραφής του προσώπου που αφορά η αίτηση στο μητρώο αρρένων ή δημοτολόγιο, από το οποίο να προκύπτει ο τόπος, το έτος γέννησης και η οικογενειακή κατάσταση αυτού.

β) Πιστοποιητικό ποινικού μητρώου.

γ) Βεβαίωση του οικείου Εισαγγελέα, από την οποίο να προκύπτει ότι ο ζητών τη μεταβολή δεν διώκεται για κάποια αξιόποινη πράξη.

δ) Πιστοποιητικό, περί της στρατολογικής κατάστασης, προκειμένου για άνδρες.

ε) Γραμμάτιο καταθέσεως, στο Δημόσιο Ταμείο του νόμιμου τέλους αλλαγής επωνύμου, ύψους σήμερα 15,00€ (άρθρο 18 παρ. 2 δ Ν. 12/1975).

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

  1. Ο ενδιαφερόμενος καταθέτει την αίτηση ενώπιον του αρμόδιου Δήμου επισυνάπτοντας λεπτομερώς το σκοπό για τον οποίο επιδιώκεται η μεταβολή και να δηλώνεται το επώνυμο του οποίου ζητείται η πρόσληψη, είτε το επιπρόσθετο επώνυμο που θέλει το άτομο να προσθέσει.
  2. Ακολουθεί η δημοσίευση περίληψης της αίτησης αλλαγής επωνύμου σε μία εφημερίδα από αυτές που εκδίδονται στην πρωτεύουσα ή την περιφέρεια του νομού, ή γειτονικού νομού του Δήμου που έχει κατατεθεί η αίτηση.
  3. Μεσολαβεί ένα διάστημα δεκαπέντε  ημερών από τη δημοσίευση στην εφημερίδα, εντός του οποίου μπορεί οποιοσδήποτε έχει έννομο συμφέρον να υποβάλει στο Δήμαρχο τις αντιρρήσεις του, εκθέτοντας τους σχετικούς λόγους.
  4. Τελικώς, ο Δήμαρχος εκδίδει αιτιολογημένη απόφαση με την οποία αποδέχεται ή απορρίπτει το αίτημα του ενδιαφερόμενου για την αλλαγή του επωνύμου του.

Εάν η αίτηση γίνει δεκτή, τότε η απόφαση του Δημάρχου κοινοποιείται στις αρχές που τηρούν δημοτολόγιο και μητρώο αρρένων, στο γραφείο ποινικού μητρώου του οικείου Πρωτοδικείου, στην Εισαγγελία και στις Αστυνομικές Αρχές του τόπου γεννήσεως και κατοικίας του ενδιαφερομένου και στον ενδιαφερόμενο, ώστε να προωθηθεί η διαδικασία έκδοσης του νέου δελτίου ταυτότητας.

Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται πως οι εκάστοτε δήμοι, απορρίπτουν παγίως σχετικά αιτήματα πολιτών, για την αλλαγή του επωνύμου τους. Συνήθως, οι απορριπτικές αυτές αποφάσεις στηρίζονται στο ότι οι εκάστοτε αναφερόμενοι σοβαροί λόγοι δεν αποτυπώνονται στους λόγους που απαριθμούνται στην με αριθμό Φ131360/22379/2013 εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών, παρόλο που η απαρίθμηση τους είναι ενδεικτική και όχι περιοριστική

Μάλιστα, η απορριπτική απόφαση, συχνά παραπέμπει στις διατάξεις του άρθρου 1505 ΑΚ, κατά το οποίο, ως αναφέρθηκε και ανωτέρω, προσδιορίζεται ο τρόπος πρόσκτησης επωνύμου. Ωστόσο, οι ανωτέρω διατάξεις των άρθρων 1505 επ. ΑΚ., δεν αποκλείουν την μεταβολή του επωνύμου υπό τις προϋποθέσεις της ως άνω διάταξης και της μνημονευθείσας εγκυκλίου, εφ’όσον συντρέχουν σοβαροί λόγοι, οι οποίοι δικαιολογούν, κατά αιτιολογημένη κρίση του αρμοδίου οργάνου, την αιτούμενη μεταβολή, δοθέντος ότι πρόκειται για ένα συνταγματικό δικαίωμα του πολίτη κατ’ άρθρο 5 παρ. 1 Συντ., της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας.

Συναφώς, η αδυναμία των εκάστοτε δήμων, να ερμηνεύσουν τις οικείες διατάξεις του νόμου, οδηγούν στην ταλαιπωρία των πολιτών, οι οποίοι αναγκάζονται να προσφύγουν στη δικαιοσύνη.
Θα πρέπει δε να σημειωθεί, πως από την επισκόπηση της νομολογίας των εθνικών μας δικαστηρίων, οι πολίτες των οποίων οι αιτήσεις αλλαγής επωνύμου απορρίπτονται από τους οικείου Δήμου, εν τέλει γίνονται δεκτές δικαστικώς.

Λόγω της πολυπλοκότητας της διαδικασίας αλλαγής επωνύμου, ενόψει της στάσης των οικείων δήμων όπου απορρίπτουν κατά βάση τα ανωτέρω αιτήματα, θα πρέπει ο ενδιαφερόμενος να λάβει την απαραίτητη συνδρομή ενός έμπειρου στις διαδικασίες αυτές δικηγόρου.

Οι έμπειροι και εξειδικευμένοι στο οικογενειακό δίκαιο συνεργάτες του γραφείου μας, αναλαμβάνουν με επαγγελματισμό και ακεραιότητα υποθέσεις αλλαγής επωνύμου ενώπιον των εκάστοτε Δήμων, αλλά και ενώπιον των Δικαστηρίων εάν αυτό απαιτηθεί, με απόλυτη εχεμύθεια και σεβασμό στη λεπτότητα των συναφών υποθέσεων.  Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία της εκούσιας ή δικαστικής αναγνώρισης της πατρότητας του τέκνου, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στα τηλέφωνα 210 5155994, 211 0131115, 6959406687 ή στο email: info@kerchanatzidou-law.gr.

 

Επικοινωνήστε μαζί μας τώρα: +30 6959406687