Το ποινικό αδίκημα της παράνομης διακοπής της κύησης εντάσσεται στην ευρύτερη κατηγορία προσβολών του εμβρύου που περιλαμβάνεται στο τρίτο κεφάλαιο του Ποινικού Κώδικα. Ο όρος τεχνητή διακοπή της εγκυμοσύνης, ο οποίος εισήχθη με τον Ν. 1609/1986, αντικατέστησε τον προύχοντα όρο της άμβλωσης και της αποβολής. Ως εκ τούτου, τυποποιείται πλέον ως ποινική διάταξη η τεχνητή διακοπή της κύησης, φέρουσα πλημμεληματικό αλλά και κακουργηματικό χαρακτήρα, όταν αυτή τελείται χωρίς τη συναίνεση της εγκύου.
Ειδικότερα, η αξιόποινη πράξη της διακοπής της κύησης τυποποιείται στο άρθρο 304 του Ποινικού Κώδικα, κατά την οποία: «1. Όποιος χωρίς τη συναίνεση της εγκύου διακόπτει την κύησή της τιμωρείται με κάθειρξη έως δέκα έτη. 2. Όποιος με τη συναίνεση της εγκύου ή των προσώπων που έχουν τη γονική μέριμνα ή επιμέλειά της αν αυτή είναι ανίκανη να συναινέσει, διακόπτει την εγκυμοσύνη της, τιμωρείται με φυλάκιση έως τρία έτη ή χρηματική ποινή και αν ενεργεί κατ` επάγγελμα, με φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών και χρηματική ποινή. Με την ίδια ποινή, μειωμένη κατά το μέτρο του άρθρου 83, τιμωρείται και όποιος προμηθεύει σε έγκυο τα μέσα για τη διακοπή της εγκυμοσύνης της, εφόσον έγινε τουλάχιστον απόπειρα αυτής. 3. Έγκυος που μετά την εικοστή τέταρτη εβδομάδα της κύησης διακόπτει την εγκυμοσύνη της ή επιτρέπει σε άλλον να την διακόψει τιμωρείται με φυλάκιση έως έξι μήνες ή χρηματική ποινή. 4. Δεν είναι άδικη πράξη η τεχνητή διακοπή της εγκυμοσύνης που ενεργείται από την έγκυο ή με τη συναίνεση των προσώπων που αναφέρονται στην παράγραφο 2 από γιατρό μαιευτήρα γυναικολόγο με τη συμμετοχή αναισθησιολόγου, σε οργανωμένη νοσηλευτική μονάδα, αν συντρέχει μία από τις ακόλουθες περιπτώσεις: α) Δεν έχουν συμπληρωθεί δώδεκα εβδομάδες εγκυμοσύνης. β) Η εγκυμοσύνη είναι αποτέλεσμα βιασμού, αποπλάνησης ανήλικης, αιμομιξίας ή κατάχρησης γυναίκας ανίκανης να αντισταθεί και δεν έχουν συμπληρωθεί δεκαεννέα εβδομάδες εγκυμοσύνης. γ) Έχουν διαπιστωθεί, με τα μέσα προγεννητικής διάγνωσης, ενδείξεις σοβαρής ανωμαλίας του εμβρύου που επάγονται τη γέννηση παθολογικού νεογνού ή υπάρχει αναπότρεπτος κίνδυνος για τη ζωή της εγκύου ή κίνδυνος σοβαρής και διαρκούς βλάβης της σωματικής ή ψυχικής υγείας της. Στην περίπτωση αυτή απαιτείται σχετική βεβαίωση και του κατά περίπτωση αρμόδιου γιατρού. 5. Με φυλάκιση έως τρία έτη ή χρηματική ποινή τιμωρείται όποιος κατά την πραγματοποίηση προγεννητικού ελέγχου μετά την εικοστή εβδομάδα της κύησης ή κατά τη διάρκεια του τοκετού και πριν από την εμφάνιση του παιδιού στον εξωτερικό κόσμο, προκαλεί με αμέλεια διακοπή της κύησης ή βαριά βλάβη στο έμβρυο, που έχει ως αποτέλεσμα τον θάνατο του νεογνού».
Με τον Νέο Ποινικό Κώδικα, καταργήθηκε η διακεκριμένη μορφή της κατά συνήθεια τέλεσης της πράξης, με το σκεπτικό, σύμφωνα και με την αιτιολογική έκθεση του νόμου, ότι η διάταξη αυτή παραπέμπει σε πρότυπα συμπεριφοράς προηγούμενων αιώνων, αλλά και διότι η κατά συνήθεια τέλεση εγκληματικών πράξεων έχει γενικώς καταργηθεί ως αυτοτελής λόγος επιβάρυνσης της ποινής. Προβλέπεται ωστόσο, ως διακεκριμένη μορφή της αξιόποινης πράξης η κατ’ επάγγελμα τέλεση της με τη συναίνεση της εγκύου. Με την ίδια ποινική διάταξη, τιμωρείται και η έγκυος, η οποία διακόπτει ή επιτρέπει σε άλλον να διακόψει την κύηση της μετά την 24η εβδομάδα της εγκυμοσύνης.
Περαιτέρω, διατυπώνονται ως λόγοι άρσης του αδίκου (και άρα εξάλειψη των στοιχείων κατάφασης του εγκλήματος) όταν συντρέχουν οι κατά νόμο προϋποθέσεις για την άμβλωση, ήτοι όταν: α) Δεν έχουν συμπληρωθεί δώδεκα εβδομάδες εγκυμοσύνης, β) Η εγκυμοσύνη είναι αποτέλεσμα βιασμού, αποπλάνησης ανήλικης, αιμομιξίας ή κατάχρησης γυναίκας ανίκανης να αντισταθεί και δεν έχουν συμπληρωθεί δεκαεννέα εβδομάδες εγκυμοσύνης, γ) Έχουν διαπιστωθεί, με τα μέσα προγεννητικής διάγνωσης, ενδείξεις σοβαρής ανωμαλίας του εμβρύου που επάγονται τη γέννηση παθολογικού νεογνού ή υπάρχει αναπότρεπτος κίνδυνος για τη ζωή της εγκύου ή κίνδυνος σοβαρής και διαρκούς βλάβης της σωματικής ή ψυχικής υγείας της. Στην περίπτωση αυτή απαιτείται σχετική βεβαίωση και του κατά περίπτωση αρμόδιου γιατρού.
Τέλος, η διακοπή της κύησης ή η θανάτωση του νεογνού από αμέλεια τιμωρείται με φυλάκιση τριών ετών ή χρηματική ποινή, εφόσον έγινε κατά τον προγεννητικό έλεγχο μετά την 24η εβδομάδα της κύησης ή κατά την διάρκεια του τοκετού και πριν από την εμφάνιση του παιδιού στον εξωτερικό κόσμο.
Οι αξιόποινες πράξεις:
Διακοπή της κύησης χωρίς τη συναίνεση της εγκύου (αρ. 304 παρ.1 ΠΚ). Το υποκείμενο: Ως υποκείμενο της εν λόγω πράξης νοείται οποιοσδήποτε τρίτος, πλην της ίδιας της εγκύου. Ο δράστης δύναται να είναι ακόμη και ο ιατρός, ο οποίος όμως δρα δίχως να έχει εξασφαλίσει την πρωτύτερη σύμφωνη γνώμη της γυναίκας. Υποκειμενική Υπόσταση: Για τη θεμελίωση της υποκειμενικής υπόστασης απαιτείται δόλος οποιουδήποτε βαθμού που να καλύπτει την τέλεση της πράξης, είτε την πρόκληση του αποτελέσματος. Αντικείμενο Προσβολής: Αντικείμενο της εν λόγω προσβολής είναι το έμβρυο από τη στιγμή που έχει εμφυτευτεί στη γυναικεία μήτρα μέχρι τη στιγμή που παύει να υπάρχει ως τέτοιο και πλέον μιλούμε για άνθρωπο. Τρόποι τέλεσης του εγκλήματος: Τρόποι τέλεσης δύναται να είναι οποιοιδήποτε, τόσο αυτοί που επενεργούν πρώτα στη μητέρα και εμμέσως στο έμβρυο όσο και αυτοί που επενεργούν απευθείας στο έμβρυο. Μη συναίνεση της εγκύου: Βασικό στοιχείο στην αντικειμενική υπόσταση του εν λόγω αδικήματος και κυρίαρχο για την τυποποίηση της ανωτέρω πράξης, αποτελεί η μη συναίνεση της εγκύου. Πιο συγκεκριμένα σε αυτό το σημείο επισημαίνεται πως η βούληση της εγκύου για τη συνέχιση της κυήσεως δε χρειάζεται να εκφράζεται ρητώς, αφού τεκμαίρεται εφόσον η κοπέλα δεν προχωρεί σε κάποια πράξη διακοπής αυτής. Σε αυτό το σημείο δε, γίνεται μνεία πως δεν υφίσταται έγκλημα εάν το έμβρυο ήταν ήδη νεκρό, όταν αφαιρέθηκε από το σώμα. Πλαίσιο ποινής: Στην προκείμενη περίπτωση πρόκειται για κακούργημα με πλαίσιο ποινής από 5 έως 10 έτη κάθειρξης.
Διακοπή της κύησης με τη συναίνεση της εγκύου (αρ. 304 παρ.2 ΠΚ). Το υποκείμενο: Ως υποκείμενο της εν λόγω πράξης νοείται οποιοσδήποτε τρίτος, πλην της ίδιας της εγκύου. Ωστόσο, σύμφωνα με τη νομολογία των εθνικών μας δικαστηρίων, κρίθηκε πως η διακοπή της κύησης με τη συναίνεση της εγκύου είναι ένα μη γνήσιο ιδιαίτερο έγκλημα και ως εκ τούτου, δράστης του εγκλήματος μπορεί να είναι μόνο κάποιο από τα πρόσωπα τα οποία προσδιορίζονται στο άρθρο 15 ΠΚ, τα οποία πρόσωπα έχουν κάποια ιδιαίτερη νομική υποχρέωση. Η ιδιαίτερη νομική υποχρέωση, για τη θεμελίωση της δια παραλείψεως τέλεσης εγκληματικής πράξης, σύμφωνα με το νέο άρθρο 15 ΠΚ δύναται να πηγάζει α) από το νόμο, β) από σύμβαση και γ) από προηγούμενη επικίνδυνη ενέργεια του δράστη σε βάρος του θύματος. Οι ανωτέρω πηγές τις ιδιαίτερης νομικής υποχρέωσης αναφέρονται εξαντλητικά και όχι ενδεικτικά, καθότι ο ακριβής προσδιορισμών των πηγών αυτής της ιδιαίτερης νομικής υποχρέωσης περιορίζει τους κινδύνους αυθαίρετης διεύρυνσης του αξιοποίνου. Υποκειμενική Υπόσταση: Για τη θεμελίωση της υποκειμενικής υπόστασης απαιτείται δόλος οποιουδήποτε βαθμού. Αν υφίσταται κάποια πλάνη σχετικά με τους όρους της παραγράφου 4, τότε θα πρόκειται για νομική πλάνη (η οποία οδηγεί στην απαλλαγή αν η πλάνη αυτή κριθεί συγνωστή), άλλως αν υφίσταται πλάνη σχετικά με την ύπαρξη συναίνεσης της εγκύου, ο υπαίτιος θα μπορούσε να τιμωρηθεί μόνο με βάση την παράγραφο 2 του άρθρου 304. Αντικείμενο Προσβολής: αντικείμενο της εν λόγω προσβολής είναι το έμβρυο από τη στιγμή που έχει εμφυτευτεί στη γυναικεία μήτρα μέχρι τη στιγμή που παύει να υπάρχει ως τέτοιο και πλέον μιλούμε για άνθρωπο. Τρόποι τέλεσης του εγκλήματος: Τρόποι τέλεσης δύναται να είναι οποιοιδήποτε, τόσο αυτοί που επενεργούν πρώτα στη μητέρα και εμμέσως στο έμβρυο όσο και αυτοί που επενεργούν απευθείας στο έμβρυο. Η πράξη τιμωρείται τόσο όταν ο τρίτος επενεργεί άμεσα στην έγκυο, όσο και όταν την προμηθεύει με μέσα διακοπής της κύησης, εφόσον έγινε τουλάχιστον απόπειρα από αυτή. Συναίνεση της εγκύου: Βασικό στοιχείο στην αντικειμενική υπόσταση του εν λόγω αδικήματος και κυρίαρχο για την τυποποίηση της ανωτέρω πράξης, αποτελεί η ύπαρξη συναίνεσης της εγκύου, η οποία συναίνεση επηρεάζει καταφανώς το άδικο της πράξης του δράστη (καθιστώντας την πράξη πλημμέλημα). Συναίνεση υφίσταται και όταν η έγκυος ζητά από τον τρίτο να διακόψει την κύηση της. Πλαίσιο ποινής: για πλημμέλημά με πλαίσιο ποινής έως 3 έτη. Στην περίπτωση προμήθειας στην έγκυο των μέσων για την διακοπή της κύησης της και εφόσον έγινε τουλάχιστον απόπειρα από αυτή, ο δράστης τιμωρείται με την ανωτέρω ποινή (έως 3 έτη) μειωμένη κατά το άρθρο 83 ΠΚ. Ωστόσο, αν η πράξη τελείται κατ’ επάγγελμα από τον υπαίτιο, τότε αυτός τιμωρείται με ποινή από 3 έως 5 έτη.
Διακοπή από την έγκυο (αρ. 304 παρ.3 ΠΚ). Το υποκείμενο: Υποκείμενο τέλεσης της εν λόγω πράξης μπορεί να είναι ΜΟΝΟ η έγκυος. Έγκυος, θεωρείται μια γυναίκα από τη στιγμή που έχει εμφυτευτεί το ωάριο στη μήτρα της μέχρι τη στιγμή που παύει να υπάρχει ως τέτοιο και πλέον υπάρχει ανθρώπινη ζωή. Υποκειμενική Υπόσταση: Για τη θεμελίωση της υποκειμενικής υπόστασης απαιτείται δόλος οποιουδήποτε βαθμού. Ως εκ τούτου, δεν υπάρχει δόλος στις περιπτώσεις όπου η έγκυος σκοπό είχε την πρόκληση πρόωρου τοκετού. Τρόποι τέλεσης του εγκλήματος: Τρόποι τέλεσης μπορεί να είναι δύο. 1. Όταν η ίδια η έγκυος διακόπτει την εγκυμοσύνη της ή 2. Όταν επιτρέπει σε άλλον να τη διακόψει. Πλαίσιο ποινής: Στην προκείμενη περίπτωση πρόκειται για πλημμέλημα με πλαίσιο ποινής έως 6 μήνες ή χρηματική ποινή. Η σκέψη πίσω από αυτή την επιεική τιμώρηση της εγκύου, είναι πως αυτή η γυναίκα ενεργή κατά τεκμήριο σε καθεστώς ψυχικής πίεσης και όχι με ελεύθερη και ανεπηρέαστη βούληση.
Από αμέλεια διακοπή της κύησης ή βαριά βλάβη του εμβρύου που έχει ως αποτέλεσμα το θάνατο του νεογνού (αρ. 304 παρ.5 ΠΚ). Το υποκείμενο: Ως υποκείμενο της εν λόγω πράξης φαίνεται πως μπορεί να είναι οποιοσδήποτε τρίτος. Ωστόσο, κατά την ορθότερη εκδοχή εν προκειμένω πρόκειται για ένα μη γνήσιο ιδιαίτερο έγκλημα, καθώς ο δράστης θα πρέπει να έχει ενεργήσει αμελώς και ως εκ τούτου θα πρόκειται είτε για ιατρό είτε για νοσηλευτικό προσωπικό. Υποκειμενική Υπόσταση: Για τη θεμελίωση της υποκειμενικής υπόστασης απαιτείται η ύπαρξη άπαντων των στοιχείων της αμέλειας. Ως αμέλεια νοείται αρχικώς η διαπίστωση ότι ο δράστης δεν κατέβαλε την επιβαλλόμενη κατ’ αντικειμενική κρίση προσοχή, ήτοι τη δέουσα επιμέλεια, την οποία οφείλει να καταβάλλει ο κάθε εχέφρων και μέσος συνετός άνθρωπος κάτω από τις ίδιες πραγματικές περιστάσεις, με βάση τους νομικούς κανόνες, τις συνήθειες που επικρατούν στις συναλλαγές και την κοινή, κατά τη συνηθισμένη πορεία των πραγμάτων, πείρα και λογική. Επιπλέον ο όρος αμέλεια καταδεικνύει ακόλουθα πως ο δράστης όφειλε, σύμφωνα με τις προσωπικές του περιστάσεις, ιδιότητες, γνώσεις και ικανότητες και ιδίως εξαιτίας της υπηρεσίας ή του επαγγέλματος του, να προβλέψει και αποφύγει το αξιόποινο αποτέλεσμα, που από έλλειψη της προαναφερόμενης προσοχής είτε δεν προέβλεψε (μη συνειδητή αμέλεια, άλλως ασυνείδητη αμέλεια) είτε το προέβλεψε ως δυνατό, πίστευε όμως ότι δεν θα επερχόταν (ενσυνείδητη αμέλεια). Αντικείμενο Προσβολής: αντικείμενο της εν λόγω προσβολής είναι το έμβρυο από τη στιγμή που έχει εμφυτευτεί στη γυναικεία μήτρα μέχρι τη στιγμή που παύει να υπάρχει ως τέτοιο και πλέον μιλούμε για άνθρωπο. Τρόποι τέλεσης του εγκλήματος: Τρόποι τέλεσης δύναται να είναι οποιοιδήποτε, εφόσον επέλθει διακοπή της κύησης είτε βαριά βλάβη στο έμβρυο η οποία είχε ως συνέπεια τη θανάτωση του εμβρύου. Πλαίσιο ποινής: Εν προκειμένω πρόκειται για πλημμέλημά με πλαίσιο ποινής έως 3 έτη.
Το δικηγορικό μας γραφείο, με τη μακροσκελή εμπειρία και διαχείριση ποινικών υποθέσεων κακουργηματικής ή πλημμεληματικής φύσεως, με τους έμπειρους και εξειδικευμένους συνεργάτες που το πλαισιώνουν και με επικεφαλής την ποινικολόγο Αναστασία Β. Κερχανατζίδου, υπ Διδάκτωρ Ποινικού Δικαίου, αναλαμβάνει υπεύθυνα και αξιόπιστα συναφείς ποινικές υποθέσεις. Στόχος μας είναι η χάραξη μιας σωστής και άρτιας υπερασπιστικής γραμμής προκειμένου να διασφαλιστεί η διαφύλαξη και πιστή τήρηση των δικαιωμάτων του διωκόμενου προσώπου και η αποφυγή άδικων ή άστοχων αποφάσεων σε βάρος του. Ταυτόχρονα, μεριμνούμε και για τη δικαίωση του παθόντος, δια της σύνταξης μηνύσεως – εγκλήσεως για τελεσθέντα σε βάρος του, παριστάμενοι για την υποστήριξη της κατηγορίας και της ενδεχόμενης μελλοντικής διεκδίκησης σχετικής αποζημίωσης. Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στα τηλέφωνα 210 5155994, 211 0131115, 6959406687 ή στο email: info@kerchanatzidou-law.gr.
Το ποινικό αδίκημα της παράνομης διακοπής της κύησης εντάσσεται στην ευρύτερη κατηγορία προσβολών του εμβρύου που περιλαμβάνεται στο τρίτο κεφάλαιο του Ποινικού Κώδικα. Ο όρος τεχνητή διακοπή της εγκυμοσύνης, ο οποίος εισήχθη με τον Ν. 1609/1986, αντικατέστησε τον προύχοντα όρο της άμβλωσης και της αποβολής. Ως εκ τούτου, τυποποιείται πλέον ως ποινική διάταξη η τεχνητή διακοπή της κύησης, φέρουσα πλημμεληματικό αλλά και κακουργηματικό χαρακτήρα, όταν αυτή τελείται χωρίς τη συναίνεση της εγκύου.
Ειδικότερα, η αξιόποινη πράξη της διακοπής της κύησης τυποποιείται στο άρθρο 304 του Ποινικού Κώδικα, κατά την οποία: «1. Όποιος χωρίς τη συναίνεση της εγκύου διακόπτει την κύησή της τιμωρείται με κάθειρξη έως δέκα έτη. 2. Όποιος με τη συναίνεση της εγκύου ή των προσώπων που έχουν τη γονική μέριμνα ή επιμέλειά της αν αυτή είναι ανίκανη να συναινέσει, διακόπτει την εγκυμοσύνη της, τιμωρείται με φυλάκιση έως τρία έτη ή χρηματική ποινή και αν ενεργεί κατ` επάγγελμα, με φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών και χρηματική ποινή. Με την ίδια ποινή, μειωμένη κατά το μέτρο του άρθρου 83, τιμωρείται και όποιος προμηθεύει σε έγκυο τα μέσα για τη διακοπή της εγκυμοσύνης της, εφόσον έγινε τουλάχιστον απόπειρα αυτής. 3. Έγκυος που μετά την εικοστή τέταρτη εβδομάδα της κύησης διακόπτει την εγκυμοσύνη της ή επιτρέπει σε άλλον να την διακόψει τιμωρείται με φυλάκιση έως έξι μήνες ή χρηματική ποινή. 4. Δεν είναι άδικη πράξη η τεχνητή διακοπή της εγκυμοσύνης που ενεργείται από την έγκυο ή με τη συναίνεση των προσώπων που αναφέρονται στην παράγραφο 2 από γιατρό μαιευτήρα γυναικολόγο με τη συμμετοχή αναισθησιολόγου, σε οργανωμένη νοσηλευτική μονάδα, αν συντρέχει μία από τις ακόλουθες περιπτώσεις: α) Δεν έχουν συμπληρωθεί δώδεκα εβδομάδες εγκυμοσύνης. β) Η εγκυμοσύνη είναι αποτέλεσμα βιασμού, αποπλάνησης ανήλικης, αιμομιξίας ή κατάχρησης γυναίκας ανίκανης να αντισταθεί και δεν έχουν συμπληρωθεί δεκαεννέα εβδομάδες εγκυμοσύνης. γ) Έχουν διαπιστωθεί, με τα μέσα προγεννητικής διάγνωσης, ενδείξεις σοβαρής ανωμαλίας του εμβρύου που επάγονται τη γέννηση παθολογικού νεογνού ή υπάρχει αναπότρεπτος κίνδυνος για τη ζωή της εγκύου ή κίνδυνος σοβαρής και διαρκούς βλάβης της σωματικής ή ψυχικής υγείας της. Στην περίπτωση αυτή απαιτείται σχετική βεβαίωση και του κατά περίπτωση αρμόδιου γιατρού. 5. Με φυλάκιση έως τρία έτη ή χρηματική ποινή τιμωρείται όποιος κατά την πραγματοποίηση προγεννητικού ελέγχου μετά την εικοστή εβδομάδα της κύησης ή κατά τη διάρκεια του τοκετού και πριν από την εμφάνιση του παιδιού στον εξωτερικό κόσμο, προκαλεί με αμέλεια διακοπή της κύησης ή βαριά βλάβη στο έμβρυο, που έχει ως αποτέλεσμα τον θάνατο του νεογνού».
Με τον Νέο Ποινικό Κώδικα, καταργήθηκε η διακεκριμένη μορφή της κατά συνήθεια τέλεσης της πράξης, με το σκεπτικό, σύμφωνα και με την αιτιολογική έκθεση του νόμου, ότι η διάταξη αυτή παραπέμπει σε πρότυπα συμπεριφοράς προηγούμενων αιώνων, αλλά και διότι η κατά συνήθεια τέλεση εγκληματικών πράξεων έχει γενικώς καταργηθεί ως αυτοτελής λόγος επιβάρυνσης της ποινής. Προβλέπεται ωστόσο, ως διακεκριμένη μορφή της αξιόποινης πράξης η κατ’ επάγγελμα τέλεση της με τη συναίνεση της εγκύου. Με την ίδια ποινική διάταξη, τιμωρείται και η έγκυος, η οποία διακόπτει ή επιτρέπει σε άλλον να διακόψει την κύηση της μετά την 24η εβδομάδα της εγκυμοσύνης.
Περαιτέρω, διατυπώνονται ως λόγοι άρσης του αδίκου (και άρα εξάλειψη των στοιχείων κατάφασης του εγκλήματος) όταν συντρέχουν οι κατά νόμο προϋποθέσεις για την άμβλωση, ήτοι όταν: α) Δεν έχουν συμπληρωθεί δώδεκα εβδομάδες εγκυμοσύνης, β) Η εγκυμοσύνη είναι αποτέλεσμα βιασμού, αποπλάνησης ανήλικης, αιμομιξίας ή κατάχρησης γυναίκας ανίκανης να αντισταθεί και δεν έχουν συμπληρωθεί δεκαεννέα εβδομάδες εγκυμοσύνης, γ) Έχουν διαπιστωθεί, με τα μέσα προγεννητικής διάγνωσης, ενδείξεις σοβαρής ανωμαλίας του εμβρύου που επάγονται τη γέννηση παθολογικού νεογνού ή υπάρχει αναπότρεπτος κίνδυνος για τη ζωή της εγκύου ή κίνδυνος σοβαρής και διαρκούς βλάβης της σωματικής ή ψυχικής υγείας της. Στην περίπτωση αυτή απαιτείται σχετική βεβαίωση και του κατά περίπτωση αρμόδιου γιατρού.
Τέλος, η διακοπή της κύησης ή η θανάτωση του νεογνού από αμέλεια τιμωρείται με φυλάκιση τριών ετών ή χρηματική ποινή, εφόσον έγινε κατά τον προγεννητικό έλεγχο μετά την 24η εβδομάδα της κύησης ή κατά την διάρκεια του τοκετού και πριν από την εμφάνιση του παιδιού στον εξωτερικό κόσμο.
Οι αξιόποινες πράξεις:
Το δικηγορικό μας γραφείο, με τη μακροσκελή εμπειρία και διαχείριση ποινικών υποθέσεων κακουργηματικής ή πλημμεληματικής φύσεως, με τους έμπειρους και εξειδικευμένους συνεργάτες που το πλαισιώνουν και με επικεφαλής την ποινικολόγο Αναστασία Β. Κερχανατζίδου, υπ Διδάκτωρ Ποινικού Δικαίου, αναλαμβάνει υπεύθυνα και αξιόπιστα συναφείς ποινικές υποθέσεις. Στόχος μας είναι η χάραξη μιας σωστής και άρτιας υπερασπιστικής γραμμής προκειμένου να διασφαλιστεί η διαφύλαξη και πιστή τήρηση των δικαιωμάτων του διωκόμενου προσώπου και η αποφυγή άδικων ή άστοχων αποφάσεων σε βάρος του. Ταυτόχρονα, μεριμνούμε και για τη δικαίωση του παθόντος, δια της σύνταξης μηνύσεως – εγκλήσεως για τελεσθέντα σε βάρος του, παριστάμενοι για την υποστήριξη της κατηγορίας και της ενδεχόμενης μελλοντικής διεκδίκησης σχετικής αποζημίωσης. Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στα τηλέφωνα 210 5155994, 211 0131115, 6959406687 ή στο email: info@kerchanatzidou-law.gr.